Geen vergunning meer nodig voor warmtepomp in je voortuin

De Vlamingen zijn aan een inhaalmanoeuvre toe wat betreft energiezuinig wonen. Daarom heeft Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, de regelgeving rond de plaatsing van een warmtepomp versoepeld. Concreet betekent dit dat je voortaan geen vergunning meer nodig hebt om een warmtepomp in je tuin te plaatsen.

Minder administratief gedoe moet aantal warmtepompen optrekken

Tegen 2050 moeten onze woningen energiezuinig zijn. Om dat doel te bereiken, moet Vlaanderen een serieuze versnelling hoger schakelen. En dat beseft ook de Vlaamse Overheid. Volgens Zuhal Demir ligt een deel van het antwoord bij de vereenvoudiging van de administratieve procedures.

Als het voor mensen eenvoudig is om een warmtepomp te plaatsen, zullen ze ook sneller geneigd zijn één te installeren. Bovendien zal de plaatsing nu ook veel sneller kunnen gebeuren. Samen met de premie kan dit het laatste duwtje in de rug zijn, aldus Demir.

Expert doorloopt administratie voor warmtepomp

Voorwaarde voor een vergunningsvrije warmtepomp in je voortuin

Wie een warmtepomp in zijn voor,- zij,- of achtertuin wil plaatsen, moet enkel rekening houden met de tweemeterregel: de warmtepomp moet op minstens twee meter van de perceelsgrens staan of tegen een bestaande scheidingsmuur geïnstalleerd worden. Deze voorwaarde moet de geluidsoverlast voor de buren beperken. Daarnaast mag je de buitenunit ook tegen een bestaande scheidingsmuur plaatsen.

warmtepomp

Installeer nu een warmtepomp zonder vergunning

Wil je ook je een warmtepomp in je zij- achter- of voortuin installeren zonder vergunning? Vraag een gratis plaatsbezoek aan voor vrijblijvend advies en een gratis prijsofferte op maat.